Da li moram pored kursa da učim i kod kuće ili zašto Đoković udara lopticu baš svaki dan?
July 30, 2017
Filmovi, serije i emisije na nemačkom jeziku online
August 8, 2017

Učenje nemačkog na kursu ili online – Solo drinker ili kafana?

Doneli ste odluku da počnete sa učenjem nemačkog jezika ali ne znate kako i gde da počnete? Jedni vam kažu da upišete kurs i učite u grupi jer je tako mnogo bolje, drugi predlažu online kurseve nemačkog jer ćete se tako lakše organizovati. A možda neko hoće i jedno i drugo. Da li to može?

 

Zašto učiti nemački online?

Ako ste po prirodi “solo drinker”, ne smeta vam da se izolujete, umete da upravljate svojim vremenom i pre svega umete da se samodisciplinujete, da redovno učite a ne samo kad vam se ‘oće, online učenje jezika je pun pogodak!

Što se tiče vremena i para učenje nemačkog online je neuporedivo praktičnije. Možete da učite kada i gde vam odgovara. Mnogo je fleksibilnije i sami određujete svoj tempo. Pri tom ne morate da vozite do grada, tražite parking, stresirate se i u takvom modu ulazite na čas. Ovako sebi skuvate kaficu i krenete da klikćete. Opušteno i svojim tempom.

Ako u svom mestu nemate kvalitetnu školu jezika čiji predavači mogu da vas pripreme za ono što vam treba (ispit, studije, život u Nemačkoj) onda je online učenje nemačkog ubedljivo najbolja opcija.

Online zadatke možete da ponavljate do besvesti. Bilo da ste u fazi učenja ili da hoćete da obnovite prethodno gradivo. Za razliku od listanja knjige ili sveske online zadaci su ljudima zanimljiviji jer su interaktivni i često nude kombinaciju mogu da-vidim-čujem-napišem. Lično mislim da je ovaj spoj veoma efikasan za učenje novih reči.

Online zadaci su uglavnom vrlo moderni u smislu da sadrže aktuelne teme obrađene na zanimljiv način dok klasični udžbenici često ne mogu da isprate brze promene savremenog doba, pa slike, likovi i tekstovi počnu da deluju bajato.

Možete naći besplatne kurseve, aplikacije isl., pa ako ste hobista eksperimentišete na početku i vidite da li je nemački uopšte za vas. Ako jeste, onda pravac na kurs! 🙂

 

Zašto učiti nemački na kursu?

“Unplugged” kursevi nikada neće izaći iz mode jer je učenje u drušvu neuporedivo zanimljivije. Pogotovo ako niste tip osobe koja bi sedela sama za stolom i gledala u ekran bez ikakvog kontakta sa ljudima. Onda je za vas  više kafanski tip učenja: nas nekoliko sedi za stolom, radimo, pričamo i smejemo se zajedno.

I nek mi oprosti ova tastatura, ali tvrdim da NIŠTA, ali ništa online ne može da zameni dobru atmosferu sa časa po kojoj se neki kursevi dugo pamte.

Klasični kursevi su odlični jer u grupi se stvarno mnogo više vežba konverzacija nego što biste online ikada mogli da vežbate. I nije fora da samo pričate sa profesorom, stvarno mislim da se odlično uči kada pričate i sa ostalim polaznicima iz grupe.

Profesor vam je na raspolaganju da vam objasni sve nedoumice u trenutku kada se tokom časa pojave. Online ste prepušteni sami sebi i morate sami da izađete na kraj sa svojom mukom. Profesori koji imaju dosta iskustva zaista mogu da vam skrate put učenja nemačkog jezika i da vam daju savete i šire od korica  udžbenika.

Tokom držanja časova koristi se metodika nastave koja treba da vam olakša usvajanje jezika.

Na kursevima možete brže da se završite ceo nivo jezika jer uz pomoć profesora nema razloga da nepotrebno razvlačite gradivo.

Ma, živa reč je živa reč.  Dođite na kurs i uverite se!

Primera radi evo jednog poređenja:

Da vam sad ponudim karte za fudbalsku utakmicu da li biste izabrali da je gledate na ekranu ili biste radije otišli na stadion, osetili atmosferu i uživo sve doživeli?

 

–  “I šta sad, i jedno i drugo ispade dobro. I dalje nisam siguran…”

Ako se i dalje dvoumite izaberite oba. Tu nema greške. Učenje sa profesorom i na internetu – i kvalitet i zabava u jednom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.