Nemački kurs A1.1 za početnike
May 1, 2021

Nemački kurs A1.2 za početnike

Šta ćete konkretno umeti da kažete nakon kursa sa mnom?

Ko me prati na blogu primetio je koliko mi je bitno da sam konkretna i jasna u svom izlaganju, pa ću Vam sada isto tako vrlo jasno napisati šta možete da očekujete da znate posle završenog kursa nemačkog na A1.2.

 1. Zamislite da hoćete da kažete čime se bavite, šta je Vaše zanimanje. Da li ste zaposleni, preduzetnici ili nezaposleni? Ili da kažete ukratko koliko dugo radite neki posao, od kada učite namački isl. Proći ćemo oglase za posao i kratku simulaciju razgovora sa šefom, u skladu sa vokabularom za ovaj nivo.

  Iz gramatike naučićete nove predloge o kojima sam već pisala na sajtu, kao i padež dativ, koji ide uz njih. Tu i još dva glagola u prošlom vremenu koja se svakodnevno koriste u govoru (nisu teška).

 2. U nastavku kursa naučićete da se snađete u gradu. Usvajate reči koje su bitne da kupite kartu na automatu, razumete zabrane i upozorenja, natpise i oglase.

  Iz gramatike nastavljamo sa modalnim glagolima koji idu uz ovu temu da biste umeli da kažete i razumete šta se sme (dürfen) ili mora (müssen).

  Zatim umećete da kažete jednostavne molbe u zapovednom načinu, koji se u gramatici zove imperativ. Mnogima je težak ali Vam od srca preporučujem da dobro prođete moj tekst na temu imperativa i sigurna sam da će Vam biti mnoooogo lakše da ga koristite u govoru.
  Za sve ovo imam i pripremljene Quizlet kartice za vežbanje tokom časa.

 3. Zamislite da ste na ulici ili tržnom centru i hoćete da pitate gde se nešto nalazi, levo, desno, pravo, pored, iza….. To ćemo sve preći i još dosta reči vezano za pravac, za institucije u gradu i prevozna sredstva. Dobro je znati i kao turista a kamoli ako planirate da živite na nemačkom govornom području.

  Zamislite sad da ste na železničkoj stanici ili u U-Bahnu, čujete Steigen Sie bitte links aus! ili na šalteru Einfach oder hin- und zurück 🙂

  Naučićete bitne reči za kupovinu karte za voz, kao i relevantne reči za tu situaciju, kao što su kašnjenje, presedanje, kolosek. Umećete da pitate kada stiže i kada kreće voz, ili barem da prepoznate te reči na monitoru na stanici ako niste na šalteru.

  Iz gramatike naučićete 9 bitnih predloga za snalaženje u prostoru, otkriću Vam Šta je ovo zum? i Zašto je nekad ins a nekad im? Mnooogo pre Vas me to već pitalo na kursevima i razjasnićemo na času svaku zabunu.
  Naravno i za ovu temu imam Quizlet kartice i dodatne materijale koje sam sama sastavljala.
 4. Zamislite da imate užasnu glavobolju ili zubobolju a nećete da se oslanjate samo na pantomimu.
  Tokom nastavka kursa naučićete delove tela i da kažete šta Vas boli na čak dva načina.

  Osim relevantnih reči za temu zdravlja i kupovine u apoteci, u ovoj lekciji ćete naučiti da zakažete termin, što mislim da je jako korisno naučiti već na samom početku učenja jezika. Dakle, umećete da zakažete, pomerite ili otkažete termin, sve jedno da li kod lekara, frizera ili masera.
  Samo kod mene nema otkazivanja termina 🙂 .

 5. Zamislite da ste u situaciji da Vam se nešto pokvarilo, kupili ste nešto felerično (der Fehler – greška) . Hoćete to da reklamirate, pozovete tehničara i pitate koliko košta popravka i do kada će biti gotovo. Glumićemo ove situacije – jer kad tad će zatrebati.

  Naučićete da formulišete ljubazne molbe (nekima zvuče čak preljubazno) a u tome će Vam pomoći konjuktiv. Ne bojte se ovog naziva, nije toliko teško koliko ljudi pričaju da jeste, na ovom nivou učite bukvalno samo dva glagola za formulisanje ljubaznih molbi – i laki su.
  To je ujedno i neophodno za treći zadatak na usmenom ispitu Goethe-Instututa. Baš ono što ćemo raditi na času.

 6. E sad zamislite da ste u nekom tržnom centru i da kupujete garderobu. OK, piše tamo sve na samim artiklima, tačno je to, ali je lepo i znati reči. Osim toga naučićete sa mnom kako da tražite da vam donesu neku drugu veličinu, ili isti artikal u drugoj boji, pitate da li može da se zameni, gde su kabine za probu.

  Iz gramatike učićete komparaciju prideva o kojoj sam detaljno pisala. Naravno da nećete sve prideve detaljno učiti na ovom nivou, više ćete samo da uspostavite kontakt. Radićete i dativ ličnih zamenica, to Vam je ono Kako ti meni, tako da ja tebi (wie du mir so ich dir). Detaljno o ličnim zamenicama sam pisala na sajtu pa ko voli nek izvoli. U nastavku kursa naučićete i akuzativ ličnih zamenica, tako da Vam toplo preporučujem da preuzmete sa sajta izvučene lične zamenice sa prevodom.

 7. Na kraju ćete naučiti da čestitate rodjendan, ili venčanje ili položen ispit. Čestitam i ja svakom ko dođe do kraja. Naučićete da kažete kada ste rođeni (datum i redni brojevi).

  Umećete da napišete kratak odgovor na poziv na proslavu, žurku, šta god, da prihvatite ili da odbijete.

  I onda…

  Onda uradimo modele ispita Goethe-Instituta koji su objavljeni online da bismo preverili sve 4 veštine (slušanje, čitanje, pisanje i govor).

  10 godina sam bila ispitivač na tom ispitu i veoma mi je poznat i po formi i po sadržaju.
  Vama i meni je to feedback , povratna informacija da vidimo koliko smo postigli višenedeljnom saradnjom.

  Ako Vam treba zvanični ispit, zvanična potvrda, to apsolutno mora da se polaže na Goethe-Institutu, ne može nikako na privatnim časovima.

Ako ste već sada uzbuđeni i možete da zamislite sebe u ovim životnim situacijama kako govorite na nemačkom – zakažite časove sa mnom jedan na jedan preko kontakt forme klikom ovde.

6 Comments

 1. Polaganje A1 za spajanje pordice gt.

 2. Zelim savladati nemacki da polozim gt za spajanje porodic A1

 3. Mina says:

  Svaka cast!E da ja imam ovakvu mamu!Mnogo dobro!

 4. Renata says:

  Želim savladati nemački jezik

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.