Online časovi nemačkog -kako da se pripremite za učenje?
January 14, 2021
Nemački kurs A1.2 za početnike
May 2, 2021

Nemački kurs A1.1 za početnike

Šta ćete konkretno umeti da kažete nakon kursa sa mnom?

Ko me prati na blogu primetio je koliko mi je bitno da sam konkretna i jasna u svom izlaganju, pa ću Vam sada isto tako vrlo jasno napisati šta možete da očekujete da znate posle završenog kursa nemačkog na A1.1.

 1. Zamislite da hoćete sa nekim da se upoznate i da barem na kratko ćaskate.
  Već na samom početku naučićete: da se predstavite, spelujete ime i prezime, kažete odakle dolazite, koje jezike govorite, koji je broj Vašeg telefona, koja je adresa, bračno stanje, imate li dece ili ne, koliko imate godina, da li imate braću i sestre.
  Ovo jesu lična pitanja, ali naravno prihvatljiva, samo ih ne pitajte odmah za platu, to se tamo ne pita :).

  Uz neophodni vokabular na samom početku naučićete prezent (sadašnje vreme) kroz sva lica (ja, ti, on…) i da postavljate pitanja na gore navedene teme. Osim toga koristićete i prisvojni član moj, moja ili tvoj, tvoja o čemu sam takođe napravila mini tabelu na sajtu. Malo li je za početak.
  Za sve ovo imate kratka, jasna i efikasna objašnjenja na sajtu.
 2. Zamislite sada sebe kako sedite u kafiću ili restoranu i hoćete da naručite piće ili ste u supermarketu a nećete da komunicirate rukama i nogama, jer vas je prosto sramota da toliko ne znate.

  U nastavku kursa naučićete da pitate za cenu, kupujete namirnice u prodavnici i na pijaci, da sami naručite jelo ili kafu u restoranu, kažete da li Vam se hrana dopala ili ne, pozovete konobara, platite mu i ostavite bakšiš, naučite da kad Vas konobar pita u društvu zajedno ili odvojeno ne pita za status Vaše veze već za način plaćanja :).
 3. Zamislite da ste u situaciji da tražite bolji stan ili da razgovarate sa poznanikom o stanbenim uslovima ili ste u Ikei sa mužem Nemcem i treba da kažete mišljenje (i da ga naravno ubedite u isto).

  Prelazimo na temu stanovanja i nakon te lekcije znaćete da: opišete stan ili kuću (sobe, nemeštaj, boje) i da kažete šta vam se sviđa a šta ne. Umećete da se snađete u oglasima za stan, da razumete šta je hladna a šta topla kirija, kako se kažu dodatni troškovi, ko u oglasima nudi a ko takođe traži stan, da li stan ima garažu ili ugradnu kuhinju i naravno koliko to sve mesečno košta.

  Iz gramatike upoznaćete se sa određenim članom o kome ste verovatno čuli sve najgore. Ako je za utehu…uči se u hodu. Tako da idemo dalje…
 4. Zamislite da umete da opišete dan od trenutka kad Vam ujutru zazvoni mobilni pa do ponovnog odlaska na spavanje. Dobro, nećemo baš u detalje, nije da ću da Vam zavirim toliko u privatni život ali naučićete da kažete kada ustajete, idete na posao, doručkujete, ručate, gledate telviziju, čitate, sredjujete stan. Sve te glagole ćemo preći kao i njihove nepravilnosti a o tome imate sve lepo sažeto na ovom linku (kratko, jasno, efikasno).

  Na tim časovima ćete pričati kako izgleda Vaš dan prepodne i poslepodne (naučićete delove dana), kada imate treninge isl. (dane u nedelji) kao i čitanje vremena na satu (i zvanično i nezvanično).

  Iz gramatike postavićemo kamen temeljac za pravljenje rečenica na nemačkom, a o tome sam vec pisala i mislim da je jako bitno da ovaj deo iz gramatike dobro razumete.
  Naravno imam i Quizlet kartice za vežbanje koje sam pravila za ovu temu, tako da ćemo vežbati dok ih potpuno ne savladamo.
 5. Recimo da ste u društvu gde svako priča o hobijima i vi hoćete da kažete šta radite u slobodno vreme. Ili treba Vam vremenska prognoza da biste znali kako da isplanirate vikend.

  O tome ćemo pričati na času a iz gramatike ćemo preći ostatak nepravilnih glagola. Naravno Quizlet kartice su spremne i za ovu temu.
 6. Pred kraj A1.1. poželite da kažete Ja znam nemački (barem malo) i tu ću Vas uputiti kako pravilno treba da se kaže, tj. koji glagol je pravi izbor (ne onaj iz prve lekcije 🙂 ) Pričaćemo šta umete i znate (glagol können).

  Upoznaćete modalne glagole i zašto su sjajni za upotrebu.
  Možemo i da lažemo koliko smo vešti u nečemu, bitno je da dobro naučime nove strukture.

  Zatim ćete naučiti da kažete šta hoćete a šta nećete da radite (glagol wollen).
  Ukazaću Vam na razliku između möchten i wollen da ne grešite u primeni.
 7. Zamislite da hoćete da pričate o nečemu u prošlosti. Gde ste bili, kuda ste išli, šta ste radili, šta videli. Realno na ovom nivou je nerealno očekivati da ćete puno toga moći da kažete u prošlosti, jer ulazite u prostor gde je malo objašnjavanja i kapiranja a više učenja oblika napamet (tipa gehen – gegangen).

  No, ipak možemo da počnemo da učimo perfekt, prošlo vreme koje Nemci koriste u GOVORU. Postoji još vremena i o tome sam pisala ovde, ali ovo koje ćemo raditi na samom kraju je za Vas najbitnije, jer to vreme – taj i takav PERFEKT – Vam treba za govor, za priču. A zbog toga učite nemački.
  Više ćete ga učiti na A2 i dalje na B1 (uči se postepeno) a ako ste ambiciozni imam naravno tekst i na tu temu ovde.

Ako ste već sada uzbuđeni i možete da zamislite sebe u ovim životnim situacijama kako govorite na nemačkom – zakažite časove sa mnom jedan na jedan preko kontakt forme klikom ovde.

2 Comments

 1. […] se tačno prelazi na mojim časovima detaljno sam napisala sadržaj i možete pogledati ovde za A1.1. ili ovde za […]

 2. Mihic says:

  Dobar dan
  Znam nesto malo nemackog ali mislim da uvek pravim iste gramaticke greske. Mozda je bolje da krenem od samog pocetka. Koliko vam kosta kurs nemackog?
  ÜPuno pozdrava Sonja Mihic

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.