vokabular nemačkog jezika
Učenje reči u nemačkom jeziku – kako lako izgraditi vokabular
March 24, 2018
Liste reči za A1 i A2 nivo nemačkog jezika
May 18, 2018

Kako da učim reči na nemačkom – a da ne poludim

Previše analize dovodi do paralize. I ovo upišite ne na prvoj strani knjige, nego na korice. Zašto?

Prvo odmah da vas zamolim da ne radite ono što ste radili u državnoj školi kada ste se pripremali za odgovaranje: da vadite bukvalno sve nepoznate reči iz teksta. Osim ako ste potpuni početnik. Ako nešto može da vas uspori, blokira, smori i odvede od cilja je obraćanje pažnje na svaku nepoznatu reč i očekivanje da treba i mora sve da se zna. Traćite time i vreme i energiju a realno nisu vam sve bitne. Saberite koliko ste godina na taj način učili jezik i koliko ste znali da ga efikasno upotrebite nakon školovanja.

Dokle god možete da pratite radnju, kontekst i šta je pisac hteo da kaže ne zamajavajte se finesama. Spasićete se onog trenutka kada budete razvili sposobnost da iz konteksta shvatite značenje reči (A2/B1), jer to vas čeka i u realnom životu. Npr. slušate sagovornika,radio, tv i ne možete da listate rečnik i da tražite svaku nerazumljivu reč. Ono što vam treba je da iz sadržaja razumete o čemu se radi. Posle ako imate vremena i volje proveravajte u rečniku i vadite reči za svoje liste, ali nemojte se sve vreme navikavati da morate da razumete SVE i tu se blokirate.

Kontekst je zakon!

Glagole, imenice i prideve ima smisla tražiti ali ne i svaki prilog i svaku rečcu koja je samo dekoracija u tekstu i ne utiče bogzna koliko na značenje.

Idemo dalje, sad kada znate šta ne treba da radite da vidimo šta treba:

 1. Učite reči u kontekstu, konkretno napišite neku rečenicu u kojoj se javlja glagol ili imenica koju želite da zapamtite. I kada je rečenica lične prirode, kada ima veze sa vašim životom, mozak će bolje zapamtiti i reč i značenje:
  Ich ärgere mich über die Politik in Serbien. bolje se pamti neko knjiški samo sich ärgern über + Akk.
 2. Učite reči pomoću slika jer vizuelni tipovi tako bolje pamte nego iščitavanjem spiskova reči. Sliku i reč koriste savremeni udžbenici, na internetu je Quizlet odličan za to a uvek možete da unesete reč i u google pictures i da vidite šta znači. Poslednje spomenuto može biti besplatni slikovni rečnik.
 3. Učite dnevno 10-12 reči. Možda vam zvuči malo ali sudeći da reči treba ponavljati i ovih 10 dnevno je ambiciozni pokušaj. Za deset dana 100 reči, ne nije to malo :).
 4. Sa rečima koje hoćete da zapamtite sastavite dijalog ili tekst, dajte profesoru da vam koriguje i onda naučite te rečenice. Mozak bolje pamti kada su nove reči upotrebljene u odnosu na puko izlistane reči. Liste sa rečima su dobre za preslišavanje, ali ne kao jedina metoda bubanja reči bez konca i konopca koji će da ih poveže – čitaj bez konteksta.
 5. Učite polugotove fraze / delove rečenica / čak i cele rečenice. Pogotovo za situacije kada treba da formulišete svoje mišljenje. Ima više razloga za to. Prvo lakše se uče reči u spoju nego izolovano. Drugo već su u gramatičkim oblicima pa ne morate da mučite mozak: Koji rod, padež, nastavak. I treće kada dođe trenutak da progovorite na nemačkom jeziku brže i lakše ćete sastaviti rečenicu jer je ona već polugotova. To je kao kada nemam puno vremena da se bavim kuvanjem, uzmem polugotovu pizzu i samo je dopečem. I svaki put mi uspe. E tako i vi, imajte svoje polugotove proizvode jer su praktični. Npr. Meiner Meinung nach,… Ich bin der Meinung, dass…,  Es hängt davon ab, ob man…., Entschuldigung für die Unterbrechung, aber ich möchte sagen, dass….
 6. Pravite svoj rečnik sa rečima koje su vama bitne za život u Nemačkoj
 7. Koristite aplikacije za učenje A1-B1 tipa Babbel, Duolingo, Memrise i Quizlet ako ste više digitalni tip.
 8. Ako već niste počnite već večeras da gledate nemačke filmove. Kako da ih besplatno gledate naći ćete ovde. Filmovi i serije su odlični da razvijate veštinu slušanja i razumevanje iz konteksta (vidi tačku 1). Ako vas ovo detaljnije zanima pročitajte ovaj tekst.
 9. Mape uma, mnemotehnika i asocijacije su i zanimljive i korisne.
 10. Vežbajte reči kroz razgovor sa profesorom preko Skype-a 🙂

Za šta god da se odlučite bitno je da budete

  • dosledni, tj. da redovno ponavljate
  • da ste što više izloženi nemačkom jeziku (slušanje, čitanje)
  • da i aktivno koristite reči koje hoćete da zapamtite

1 Comment

 1. […] efikasno učiti reči možete čitati ovde.  Postoji pregršt ideja kako se reči mogu vežbati i na vama je da nađete ono što vam najviše […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.