Kako da postavim pitanja
October 30, 2017
Sadašnje vreme u nemačkom: Kako da sastavim prezent?
November 29, 2017

Perfekt u nemačkom jeziku – kako da ga sastavim?

Znate one ljude koji kad god pričaju o prošlosti pričaju o starim, dobrim vremenima kada je sve bilo mnogo bolje, takoreći perfektno. E naziv perfekt kao da je izmišljen za njih. Šala mala, idemo dalje.

Šta je tačno perfekt i šta će mi to u životu?

Perfekt je prošlo vreme koje se svakodnevno koristi u govoru i vredi svaki minut truda i energije koji uložite da ga naučite. Šta god da pričate o prošlosti neka bude: perfektno!
Koristi se uvek osim za glagole haben i sein, kada se češće koristi kraći oblik hatte i war. Ali o tom potom.

Kako uopšte da sastavim rečenicu u perfektu?

Sama forma prošlog vremena nije teška i izgleda ovako:
haben/sein stoje na drugom mestu + Partizip II na samom kraju.

Ich bin gestern ins Kino gegangen und ich habe einen interessanten Film gesehen.

Kada se u perfektu koristi haben, kada sein i šta je to uopšte Partizip II?

Glagoli haben ili sein su u perfektu na drugom mestu samo kao pomoćni glagoli (ne kao biti i imati), zamislite da nam oni samo pomažu da sastavimo perfekt i da gube svoje značenje.

Sein ide uz glagole kretanja i promene stanja. Na ovom linku možete preuzeti listu glagola sa sein. Ima ih tridesetak.
Svi ostali idu sa haben (glagoli mirovanja i svi koji imaju objekat, tj.oko 95% glagola).

Na samom kraju rečenice nalazi se glavni glagol u obliku koji zovemo Partizip II i počinje na ge- (npr. sehen – gesehen, lernen – gelernt, sprechen – gesprochen, gehen – gegangen).

Taj oblik – Partizip II-  isti je  i za jedninu i množinu i muški i ženski rod, jednom rečju: jednom naučeno gesprochen uvek je gesprochen.

To je bila dobra vest. A sada ona druga:

Partizip II može se zavšavati na -en i to su jaki glagoli koji se nalaze u tabeli. Nešto slično tabeli iz engleskog koju ste učili napamet. Tabelu nemačkih jakih glagola možete preuzeti ovde.

Partizip II može se završavati na -t i to su slabi glagoli. Npr. wohnen -gewohnt, lernen -gelernt, spielen -gespielt. Kako ih u masi razlikovati od jakih glagola? Prvo, učićete ih u hodu i ako glagol nije u tabeli jakih glagola logično da je onda slab.

Ovo i nije baš tako lako.

Pa i nije nešto što može da se savlada na brzaka. Nema instant rešenja za toliki broj glagola. Ni cake ni fore. Setite se koliko vam je vremena trebalo da naučite englesku tabelu nepravilnih glagola? Jedno polugođe, nekoliko razreda? Realno treba vremena da se sve slegne.

Učite glagole iz tabele postepeno. Svarićete ih lakše ako podelite na manje porcije, na primer ovako: učite po 5 glagola dnevno, za mesec dana znaćete svih stotinak glagola  koji moraju da se uče napamet. Mesec dana i nije dug period.

Setite se informacije sa početka teksta. Perfekt se svakodnevno koristi u govoru i vredi svaki minut truda i energije koji uložite da ga naučite. Bez njega ne možete da kažete da znate nemački. Zato, akcija i idemo na vežbe. Ako imate pitanja- pišite mi!

Kako se mesi perfekt preuzmite ovde:
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [8.77 MB]

5 Comments

 1. Mi says:

  Moze neko vezbanje

 2. Snežana says:

  Preuzimanje se naplaćuje to stavite u napomenu!

  • Ivana says:

   Preuzimanje čega se naplaćuje? Sad sam proverila i nigde ne stoji da treba da se plati. Dajte Screenshot ili link, da vidimo o čemu se radi, pa da stavimo u napomenu. Pozdrav

 3. […] Zamislite da hoćete da pričate o nečemu u prošlosti. Gde ste bili, kuda ste išli, šta ste radili, šta videli. Realno na ovom nivou je nerealno očekivati da ćete puno toga moći da kažete u prošlosti, jer ulazite u prostor gde je malo objašnjavanja i kapiranja a više učenja oblika napamet (tipa gehen – gegangen). No, ipak možemo da počnemo da učimo perfekt, prošlo vreme koje Nemci koriste u GOVORU. Postoji još vremena i o tome sam pisala ovde, ali ovo koje ćemo raditi na samom kraju je za Vas najbitnije, jer to vreme – taj i takav PERFEKT – Vam treba za govor, za priču. A zbog toga učite nemački. Više ćete ga učiti na A2 i dalje na B1 (uči se postepeno) a ako ste ambiciozni imam naravno tekst i na tu temu ovde. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.