Nemački jezik – besplatni testovi za utvrđivanje nivoa znanja
August 26, 2018
Predlozi sa dativom
February 17, 2020

Sve o ispitu A1 (Start Deutsch 1) što morate da znate

Sudeći da ste početnici, a materijali za pripremu ispita koje možete naći online samo na nemačkom, odlučila sam da vam pomognem tako što ću vam najbitnije informacije pružiti na srpskom.

Za lakše razumevanje podelićemo u startu ispit na četvrtine.

Na: slušanje, čitanje, pisanje i govor. Tim redosledom se javljaju na ispitu i svaka četvrtina nosi 15 poena.

Ispit se smatra položenim ako imate 60% tačnih odgovora sa svih delova ispita.

1. Razumevanje slušanja

Slušanje obuhvata 15  zadataka.

Od toga prvih pet i poslednjih pet tekstova slušate dva puta, što je sjajno jer ako niste iz prvog puta razumeli ili niste ukapirali šta se traži, možete tokom drugog slušanja da uradite.
Ponuđeni su odgovori pod a,b ili c i treba samo da štiklirate tačan odgovor.
Jednostavno.

Pet zadataka, smeštenih u samoj sredini, slušaju se samo po jednom. To su uglavnom razglasi i obaveštenja.
Od vas se očekuje da štiklirate da li je ponuđeni iskaz u datoj situaciji tačan ili netačan.

Dakle, 50% je šanse da pogodite tačan odgovor (po osećaju, logici, intuiciji).
Čuli ste verovatno i vi sto puta “ne znam zašto je to tako ali znam da jeste”. U svakom slučaju, štiklirajte nešto, nemojte predati prazan,neurađen zadatak čak i ako niste 100% sigurni da li je odgovor tačan.

Svaki zadatak nosi po jedan poen.

2. Razumevanje čitanja

Prvi deo: Čitate emejl i treba da štiklirate da li je iskaz tačan ili netačan.

Drugi deo: Dobijate životnu situaciju i ponuđena su vam dva oglasa ili sajta. Koji biste u datoj situaciji odabrali?

Treći deo: Razni natpisi tipa da li je nešto zabranjeno, otvoreno, zatvoreno i sl. Potrebno je da štiklirate da li je iskaz tačan ili netačan.

3. Pisanje

Obuhvata dva dela.

Prvi deo je popunjavanje formulara na osnovu teksta koji vam je ponuđen iznad (5 stavki). Treba bukvalno da prepoznate odgovore i da ih prepišete. Nikakvo slobodno pisanje!

Drugi deo je da na osnovu date situacije sastavite kratak mail. Ne možete da pišete šta hoćete jer su vam date tri stavke i za svaku stavku treba da napišete jednu do dve rečenice, oko 30 reči.

Ne zaboravite oslovljavanje i završetak maila!

4. Usmeni deo

Polažete grupno i komunicirate samo sa osobom pored vas a ne sa ispitivačem.

Usmeni deo ima tri zadatka.

Prvo treba da se predstavite na osnovu reči koje stoje ispred vas i to možete da spremite kod kuće.

Drugi deo je postavljanje pitanja i ima dva kruga. Na osnovu teme i reči koju ste izvukli treba da postavite pitanje osobi koja sedi pored vas i ona treba da odgovori na to. Isto tako i vi ćete odgovoriti na nečije pitanje i dobiti poene za to.

Treći deo je formulisanje molbi i ima dva kruga. Na osnovu slike koju ste izvukli treba da formulišete molbu i osoba pored vas treba da reaguje na to bilo rečju ili pantomimom. Isto tako i vi ćete reagovati na nečiju molbu i dobiti poene za to.

Dobro, ovako je u teoriji ali kako je u praksi?

Ako hoćete da se pripremite za FORMU ispita preporučujem vam knjigu Fit für A1 izdavača Hueber Verlag (može da se kupi u Srbiji čak jeftinije nego u Nemačkoj). Uz nju dobijate i rešenja i CD, kao i simulaciju ispita. Odlična je za pripremu ali moram da naglasim da ima smisla da je koristite tek kada završite kurs jezika. Nije dovoljno da samo iz nje radite zadatke. To vam je kao da na faksu ništa ne radite i onda uzmete ispitna pitanja i hoćete da položite.

Drugi način  je da skinete besplatno modele ispita sa sajta Goethe-Instituta. Ako želite možete naći ovde online varijantu http://www.goethe.de/lrn/pro/sd1/deindex.ht

Video snimak usmenog dela ispita je ovde gde stoji Prüfungsteil Sprechen (Mündliche Prüfung) direkt ansehen

Mnogi su me pitali za spisak reči za A1 nivo. Bitte: Spisak reči za A1 nivo: https://ucimonemacki.rs/liste-reci-za-a1-i-a2-nivo-nemackog-jezika/

13 Comments

 1. diana says:

  Bitte etwas für A2 .prüfung

 2. […] Ako hoćete da izađete na ispit iskreno mislim da samo online testovi nisu dovoljni. Zašto? Zato što nedostaje da Vas neko proceni kako pišete i kako govorite. Jedno je kada samo klikćete odgovore, a potpuno je druga stvar da li umete aktivno da koristite reči i gramatiku kroz pisanje i govor. A to se na ispitu isto traži. U tom slučaju nabavite i modele ispita. […]

 3. […] izgleda ispit možete proveriti dvosatnom simulacijom celog ispita online jedan-na-jedan vi i ja. Priprema za ispit A1 (Start Deutsch 1) sa nekim ko ima 10 godina iskustva kao licencirani ispitivač na Goethe-u je nikad lakša. […]

 4. Dragan says:

  Interesuje me polaganje ispita za nemacki jezik a1, koika je cena ispita i dali je potrebno ići na časove ili moze odmah samo na polaganje ispita bez časova

 5. Marina says:

  Trebabi b1 za vizu,certifikat,ne zelim casove

 6. […] učite bukvalno samo dva glagola za formulisanje ljubaznih molbi – i laki su.To je ujedno i neophodno za treći zadatak na usmenom ispitu Goethe-Instututa. Baš ono što ćemo raditi na […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.