Liste reči za A1 i A2 nivo nemačkog jezika
May 18, 2018
Reči i gramatika – so i biber u svakom jeziku
August 21, 2018

Da li si pčela ili muva tokom časa?

Ovde ne mislim da li si tokom časa vredan kao pčela ili dosadan kao muva, već na sledeće: Na šta najviše obraćaš pažnju? Da li na ono što si naučio i srećan si zbog toga ili više obraćaš pažnju na greške i to te strašno frustrira? Da li na ono što je bitno u jeziku ili na svaku moguću gramatičku pojavu?

Možda ti je poznata  priča o pčeli i muvi koja fantastično pokazuje dva pristupa u mnogim životnim situacijama.

Divan letnji dan, mirisna livada puna cveća stoji na raspolaganju svim insektima. Leti pčela iznad livade i na šta obraća pažnju? Na cveće! – i traži ono koje je najbolje za med. Od mnoštva pčela bira najbolje cvetove da napravi koristan proizvod.

Tokom tog istog divnog dana iznad mirisne livade pune cveća leti i muva. Na šta muva instiktivno obraća pažnju? Na đubre na livadi, ili na nešto još gore u šta se muve često zabiju.

I pčela i muva lete iznad iste livade ali pažnju usmeravaju na različite stvari.

Primetila sam među polaznicima i profesorima ove dve katergorije. S jedne strane su oni koji izvlače maksimum od programa i kursa, trude se da primene ono što im je na određenom nivou na raspolaganju i sa više zadovoljstva prelaze gradivo.  Greške se vide i na njih se ukazuje, ali se i preleću:

Njima ne pada na pamet da se zabiju u preteranu analizu neke gramatičke pojave koja realno ne zaslužuje veliku pažnju, ako polaznik dobro zna ostale kojima može dobro da komunicira.
Ne zabiju se u ono što ne valja ili je irelevantno već se trude da budu efikasni. Jer oni su pčelice 🙂

S druge strane ima i polaznika i profesora koji najveću pažnju obraćaju na greške i šta polaznik nije naučio.
Kako TO da ne znaš? Ovo ti ne valja! ili Jao, ovde sam pogrešio! U govoru ću ovo sigurno da pogrešim. OVO ne znam!!! 
Nekim polaznicima se desi da se od tolikog pritiska i očekivanja blokiraju, pa ćute i kada znaju. Da ne pogreše. Iako verovatno mnogo toga znaju, opterećeni su greškama i propustima i džaba im dobar udžbenik kada se zabiju u ono što ne valja.

Kome je bolje?

Ljudi su jednostavno takvi kakvi su i bojim se da tu ne može mnogo da se promeni. Naučiće i jedni i drugi, samo mislim da pčelice više uživaju dok preleću gradivo i verujem da je njima bolje u odnosu na muve koje se očigledno više muče da nešto nauče.

Slike su preuzete sa ovog sajta a autora mudre pričice ne znam.

3 Comments

  1. Respekt Damen und Herrer , ich lerne mich Deutsch zu sprechen , aber ich mache es falsch . darum ich bitte Sie fur Ihren Ubungen. Viele dank und Viele Grusse Biljana Medic

    • Aleksandar says:

      Veliki pozdrav i poštovanje.Drago mi je sto sam na vas sajt slučajno naleteo kao ove pčele sto nešto traže. Ja sam tražio infinitiv.Veoma sam zadovoljan vašim pristupim ka ucenju za razliku od mnogih koje sam pratio.naravno i oni su dobri ali vi ste sažeti i kratki ali efikasni u svakom objašnjenju.Zelim vam sve najbolje u životu i radu. Aleksandar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.